Zelfverzekerd verschijnen in je brandingfoto's? Dat doe je zo.


Zeg eens eerlijk: heb je ook wel eens...

  • een fotoshoot uitgesteld omdat je je bewust bent van jezelf? (sorry, not sorry maar uitstelgedrag omdat je te druk bent, of het teveel gedoe vindt zijn gewoon excuses om jezelf niet te laten zien)

  • als grap aan je fotograaf gevraagd of deze misschien je rimpels of je figuur wil fotoshoppen?

  • jezelf wijsgemaakt dat je niet fotogeniek bent? Of heb je de camera ontweken tijdens een evenement?

Ja? Geen oordeel hoor, want het is soms ook confronterend om jezelf terug te zien. Sterker nog, ik maak het regelmatig mee dat een klant weerstand voelt op het maken van nieuwe foto's en denkt dat ze de enige is die er moeite mee heeft om zichzelf te laten zien. spoiler: dat is niet zo. Je gaat het overdenken, het is lastig om je te ontspannen en voor je het weet ben je het hert in de koplampen. Maar dat hóeft niet zo te gaan.


Zou je ook liever vol zelfvertrouwen voor de camera stappen en denken: f*ck it, dit ben ik!? In deze post vertel ik je dat het mogelijk is, ook voor jou. Als eerste zul je bereid moeten zijn om de stem in je hoofd te negeren. Die stem van binnen, die je zelfvertrouwen naar beneden haalt, zal even moeten dimmen. Als tweede heb je een fotograaf nodig die je niet alleen vertelt wat je moet doen, maar ook op je gemak stelt én je goede kanten weet uit te lichten (om maar in jargon te blijven). Lees de tips hieronder om precies te lezen wat je kunt doen.1. Waag de sprong


Je hebt je eigen bedrijf, je weet hoe belangrijk het is dat je klanten jóu zien. Het voelt misschien wat ongemakkelijk in het begin, maar als je de beslissing neemt om voor de camera te gaan staan, dan heb je zoveel overwonnen. Onzekerheid gaat misschien nooit helemaal weg, maar zoals met alles in het leven geldt: oefening baart kunst. Het gaat erom dat je een verhaal hebt om te delen en dat we het verhaal zichtbaar maken, zodat je klanten een connectie met je kunnen opbouwen.


We kunnen prachtige beelden van je maken, van je bedrijf, van jouw verhaal. Die kun je allemaal laten zien, zonder dat je onzeker hoeft te zijn. Aan mijn klanten vraag ik vaak: maakt het je een betere coach als je 10 kilo af zou vallen? Of als je 10 jaar jonger was? Nu is het moment. Je bent het nu ook al waard om gezien te worden. Je hoeft niet eerst... (vul maar in).


Personal Branding foto's van jezelf zijn een enorme positieve investering in je bedrijf. (En in jezelf!) In de zin van: niemand is wie jij bent. Jij bént je bedrijf en niemand kan beter jou zijn dan jij. Dus laat jezelf zien. Stel het niet uit, maar own het. Je krijgt er geen spijt van.


2. Werk met experts


Dat gevoel wanneer je net van de kapper komt: frisse coupe, goede kleur... je voelt je goed. Wanneer je werkt met mensen die goed zijn in wat ze doen, maakt dat alle verschil. Een team van experts die weten waar ze het over hebben wanneer je op je best voor de camera wilt verschijnen. Ik zeg niet dat je onherkenbaar moet zijn, juist niet! Maar wel de beste versie van jezelf. Dat krijg je door goede belichting, goede kleding en verzorgd haar en make-up. Het is niet noodzakelijk om meteen een heel team in te huren, maar het is wel meteen een boost voor je zelfvertrouwen als je weet dat je er goed uitziet.


Een ervaren fotograaf bereidt je goed voor en ziet meteen welke poses goed bij je passen, in welk licht je het beste uitkomt, welke houding je sterker maakt, en hoe je de wel spontane lach op je gezicht krijgt. Een fotograaf moet je door de shoot heen kunnen loodsen en erop toezien dat je alle foto's krijgt die belangrijk voor je zijn. (Hieronder plaats ik een blog waarin je kunt lezen hoe je een goede brand fotograaf zoekt).


3. Vertrouw op je fotograaf


Deze ziet wat wel werkt en wat niet. Soms is het even proberen om te zien wat bij je past. Ik kies er met mijn klanten altijd voor om niet teveel poseer-tips door te geven vooraf. Waarom? Omdat ik je fotografeer op de manier die het beste bij jóu past. De een komt wel weg met een zakelijke, strakke blik en armen over elkaar, een ander juist niet. We maken zoveel mogelijk gebruik van je natuurlijke poses en houdingen. Zo voel jij je het meest op je gemak en daarmee straal je meteen zelfverzekerdheid uit. Je hoeft bij mij dus niets te leren, en niets te doen behalve je mooie zelf te zijn.Ik hoop dat deze 3 tips je helpen om meer zelfverzekerd in beeld te komen én om sowieso die branding shoot niet meer uit te stellen. Iedereen heeft een innerlijke criticus en onzekerheden. Maar je klanten zijn er niet mee geholpen als je deze zijn gang laat gaan. Je bent je bedrijf begonnen met een reden en een missie en het is zonde als klanten je niet te zien krijgen. Zoals ik altijd tegen mijn klanten zeg: het is nog nooit niet gelukt - iedereen kan het, jij ook.

25 weergaven0 opmerkingen