• Flashback Fotografie

Gemeenschap van Goederen - Wat verandert er?

Updated: Oct 10, 2019


Jullie gaan trouwen! Dat is goed nieuws, Gefeliciteerd!

Je bent misschien al druk met het maken van plannen… de jurk, de gasten en de locatie. Maar heb je al nagedacht over trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Want dat laatste verandert per 1 januari van het nieuwe jaar.

Wat verandert er?

Als je vóór jullie huwelijk geen huwelijkse voorwaarden hebt geregeld, dan trouw je automatisch in Gemeenschap van Goederen. Per 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte Gemeenschap van Goederen. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen of schulden die je vóór het trouwen al had, ook alleen van jou blijven. Ook een erfenis of een schenking die jij ontvangt, is alleen van jou en niet van je partner, tenzij de schenker heeft laten weten (in een testament bijvoorbeeld) dat het een gift aan jullie beiden is. Ben je getrouwd voor 1 januari 2018, dan verandert er niets.


Waarom kies je voor Huwelijkse Voorwaarden?

Er zijn meerdere redenen waarom een bruidspaar kiest voor huwelijkse voorwaarden. Een belangrijke reden kan zijn dat 1 van de 2 echtgenoten een eigen zaak heeft of wil gaan opzetten. Hiermee bescherm je je partner tegen eventuele schuldeisers. Bestond de eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner die de onderneming drijft, moet dan een vergoeding betalen aan de andere partner. Dit moet vergelijkbaar zijn met salaris dat in de gemeenschap van goederen valt. Ook kan het zijn dat 1 partner meer vermogen opbouwt tijdens het huwelijk of dat er een huis wordt aangekocht maar dat het koophuis niet van jullie samen is. Dat kun je op die manier gescheiden houden. Tijdens het huwelijk is het ook nog mogelijk om over te gaan naar huwelijkse voorwaarden.

Wat gebeurt er bij een scheiding?

Het is natuurlijk niet leuk om over na te denken, maar in het geval van een scheiding moet je kunnen aantonen dat de bezittingen die buiten de gemeenschap van goederen zijn gevallen, van jou alleen zijn. Het is daarom verstandig om van belangrijke bezittingen de aankoopnota met jouw naam erop te bewaren. Bij erfenissen of grote schenkingen is het verstandig het testament of de schenkingsakte te bewaren. Of andere documenten over de verdeling van de erfenis. Kun je niet aantonen dat de bezittingen van jou zijn? Dan krijgt de ex-partner bij scheiding de helft van de bezittingen.


Meer weten?

Een notaris kan jullie alles voor het huwelijk goed uitleggen en deze kan ook opstellen welke bezittingen en welke schulden van jullie zijn voordat er getrouwd wordt. Daarnaast is er informatie terug te vinden op de site van de Rijksoverheid (klik hier). Het is niet heel romantisch om het hier met je toekomstige partner over te hebben, maar het is ook wel weer fijn om de zaken van te voren goed geregeld te hebben. Het voorkomt een berg papierwerk als er een situatie voordoet en dan begin je goed voorbereid aan jullie leven samen.


Voor nu: heel veel plezier met plannen en maak er een prachtig huwelijk van!

Wij fotograferen bruiloften sinds 2011. Of jullie nou groots of klein gaan trouwen, wij leggen het heel graag voor jullie vast. Neem contact met ons op voor meer informatie.

#trouwen #gemeenschapvangoederen #bruiloft #notaris #huwelijksevoorwaarden #huwelijk #trouwplannen #voorbereiding

0 views

@2020  RENATE BOERE | FLASHBACK FOTOGRAFIE | ALL RIGHTS RESERVED

  • Flashback Fotografie Instagram
  • Flashback Fotografie Facebook
  • Flashback Fotografie LinkedIn